Voetverzorgingstips
Je hebt maar een paar voeten en daar moet je je hele leven mee doen. Stel je eens voor hoeveel duizenden kilometers je daarop loopt.
Onderweg kan je te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. Je kunt eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan jouw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.
Zorg goed voor jouw voeten!
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed afspoelt. Het is goed om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen. Eventueel kun je wat talkpoeder aanbrengen of je voeten inwrijven met een verzorgende voetcreme.
Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen. Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.
Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon. Ook sportschoenen hou je best niet te lang aan. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.
Door de aanhoudende druk op de eelt kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan je hiermee vakkundig helpen.
Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.
Blaren onderop de voet ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult.
Niets doen is in principe de beste behandeling. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door contact met aarde of stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een pleister.
Uitzondering zijn blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen, zoals op de voetzolen. Die doorprik je beter om te voorkomen dat ze openscheuren en eventueel gaan infecteren.
Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.
Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens het staan en lopen.
Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Bovendien is eelt heel erg droge huid waardoor er barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken.
Draag regelmatig schoenen met een dunne, soepele zool, zonder voetbed. Zo train je je voetspieren en voorkom je een doorgezakte voet (spreidvoet).
Met meer dan 7000 zenuwuiteinden per voet zijn voetrollen een geweldige manier om de zenuwgeleiding te verbeteren en afvalstoffen zetten zich niet vast in het bindweefsel. Door regelmatig over houten rollen te rollen, geef je je voeten een verkwikkende massage en verbeter je tegelijkertijd je algehele gezondheid. Bezoek mijn salon en ontdek zelf de verfrissende kracht van voetrollen.
Stip de nagels dagelijks in met appelazijn. Blijf dit consequent doen. Elke dag krijgt de nagel een puls zodat de gezonde cellen de overhand nemen. Is de nagel verder aangetast ga dan schimmeltabletten innemen. Deze kan je alleen op recept verkrijgen bij de huisarts. Werking na twee maanden, de schimmel groeit uit.